Artikel 1-24 van 346

per pagina
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Artikel 1-24 van 346

per pagina
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Sneakers

Sneakers zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven en zijn een voor velen een vast onderdeel geworden van de garderobe. In de late 18e eeuw werden de eerste sneakers al gedragen toen mensen schoenen met rubberen zolen begonnen te dragen.

Rond 1892 kwam de VS Rubber Company met meer comfortabele rubber sneaker met canvas bovenzijde. In 1917 werden deze schoenen massaal geproduceerd en kregen ze de bijnaam ‘sneakers’ omdat ze zo stil waren dat de drager gemakkelijk iemand kon besluipen zodat dat deze persoon dat hoorde. In datzelfde jaar produceerde het merk Marquis Converse de eerste schoen gemaakt voor basketbal, de zogenaamde Converse All-Stars. In 1923, verbond basketballer Chuck Taylor zijn naam aan deze schoen en werden ze bekend als de Chuck Taylor All-Stars. Dit werd de bestverkopende basketbalschoenen aller tijden.

Sneakers veroveren de wereld

In 1924 begonnen de sneakers aan een wereldwijde opmars. In dat jaar was er een Duitser genaamd Adi Dassler die een sneaker ontwierp die hij naar zichzelf vernoemde: de adidas sneaker. Dit merk zou uitgroeien tot een van de populairste sneakermerken ter wereld en blijkbaar zat de liefde voor sneakers in de familie want Rudi, de broer van Adi, besloot ook iets in de sneakers te gaan doen en richtte het bedrijf Puma op.

Tijdens de eerste helft van de 20e eeuw werden sportschoenen meestal gedragen om te sporten. Maar in de jaren ‘50, werden sneakers ook gedragen als een wat rebelse mode-statement wat al snel uitgroeide tot een ware rage. Dit werd mede gevoed door James Dean die tennisschoenen droeg in de populaire film Rebel Without a Cause.

Jaren ‘80 Toen Michael Jordan in 1984 een contract voor een Nike schoen genaamd de Air Jordans- tekende, was dit het begin van een zo mogelijk nog grotere opmars van de sneaker. Zelfs lang nadat Jordan gestopt was met zijn sportieve carrière, behoorden de modellen nog altijd tot de bestverkopende sneakers ter wereld.

Sneakers en fashion

De concurrentie tussen merken als Nike, Reebok en Adidas werd steeds feller en het concurrentieveld breidde zich uit naar meerdere sporten zoals wandelen, skateboarden en "cross training." Wat hier kort op volgde was de sprong naar de mode. De sneaker was niet langer voorbehouden aan de sportieveling, maar groeide in snel tempo uit tot een onmisbaar mode item waar fashion en techniek volledig zijn vervlochten.